Tarina

Nautintoa kaikille aisteille - ChocoSomnia

SUUHYGIENISTISTÄ SUKLAAYRITTÄJÄKSI

”Minulla on aina ollut intohimo ja mielenkiinto suklaata kohtaan. Ja olihan minulla suklaan käyttäjänäkin vuosien vankka kokemus. Olen kotoisin Sodankylästä ja opiskelin Turussa suuhygienistiksi. Veri veti kuitenkin takaisin pohjoiseen ja muutin Ouluun 2017. Ajatus yrittämisestä kehittyi pikkuhiljaa. Äitiyslomalla vuonna 2010 suoritin yrittäjän ammattitutkinnon. Äitiyslomalta palatessa minulla ei ollut odottamassa vakityötä, johon palata, joten aika oli kypsä uudelle aluevaltaukselle.”
– Riikka Ojanen, perustaja ja suklaamestari

Chocosomnian juuret suklaan lähteillä

Juuri ennen yrityksen perustamista selvisi, että Riikan kaukaiset sukujuuret vievät Belgian Valloniaan, kuuluisalle suklaanvalmistusalueelle. Tämäkin tieto vahvisti Riikan ajatusta siitä, että nyt on sopiva hetki hypätä suuhygienistin työstä hauskasti ilmaistuna ”pimeälle puolelle” eli suklaan tekijäksi. Koulutusta suklaan käsittelyyn Riikka on hakenut Belgiasta sekä kotimaan kollegoilta.

ChocoSomnia on perustettu vuonna 2015. Yrityksen nimi tupsahti mieleeni, kun Riikka mietti, mikä kuvaisi parhaiten hänen intohimoaan. ChocoSomnia on yhdistelmä englantia ja latinaa. Choco tarkoittaa suklaata ja somnia unelmointia tai uneksimista. Selvää oli, että vieraskielisellä nimellä on paremmat mahdollisuudet tulevaisuudessa myös kansainvälistymiseen.

Rivitalon keittiöstä kohti suklaavallankumousta

Alkuun Riikka valmisti suklaita pienessä rivitaloasunnon keittiössä. Kun suklaata alkoi ostamaan muutkin kuin sukulaiset ja heidän tutut, oli aika hankkia isompi keittiö tai liiketila. Riikka muutti perheensä kanssa joulusesongin jälkeen omakotitaloon, jonka pääkriteerinä oli riittävän suuri keittiö ja näin suklaan valmistus jatkui isommilla määrillä. Liiketilan hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, kun tuntemattomat postimiehetkin tulivat jo ostamaan suklaata suoraan Riikan keittiöstä. Vuonna 2018 oli aika ottaa siihen astisen uran rohkein askel ja vuokrata Oulun keskustan tuntumasta liiketila, jossa on tuotantotila sekä kivijalkamyymälä.

"Suklaan maailmassa pääsen koko ajan oppimaan uusia taitoja ja luomaan uusia makuyhdistelmiä. Suklaa sopii yhtä lailla arjen pieneksi luksukseksi kuin juhlistamaan suurempaakin tärkeää tilaisuutta tai hetkeä. Minusta on ihana nähdä, kuinka onnellisiksi ihmiset tulevat saadessaan tai antaessaan suklaata." – Riikka

ChocoSomnian yrittäjät Riikka ja Jenna

KAKSI PALKITTUA YKSINYRITTÄJÄÄ YHDISTIVÄT VOIMANSA​

Riikka oli tavannut Jenna Antinmaan Pohjois-Pohjanmaan nuorten yrittäjien tapahtumissa useita kertoja. Jennalla oli oma yritys, joka järjesti yritystapahtumia. Jokaisessa kohtaamisessa naiset huomasivat yhteisen huumorintajun ja he viihtyivät samanlaisten asioiden äärellä, koska Jennakin on intohimoinen suklaasta nautiskelija.

”Olimme molemmat pokanneet yksiyrittäjäpalkinnot peräkkäisinä vuosina, joten oli sanomattakin selvää, että meissä oli tahtoa ja voimaa yrittäjinä. Haluamme molemmat kehittää itseämme koko ajan ja uskoa tulevaan.”
– Jenna Antinmaa, myyntipäällikkö

Vuonna 2019 syksyllä Jenna myi oman tapahtuma-alan firmansa ja osti ChocoSomniasta osuuden. Tämän myötä ChocoSomniasta tuli osakeyhtiö, jossa oli kaksi intohimoista yrittäjää. Tapahtumien ammattilaisena Jenna lähti kehittämään myös suklaisia elämystapahtumia ChocoSomnialle. Riikka pääsi keskittymään siitä lähtien 100% suklaan tekemiseen ja makumaailmojen hiomiseen, kun Jenna hoiti myynnin ja markkinoinnin. Jennan työuran aikana luomat verkostot siivittivät ChocoSomnian kovaan kasvuvauhtiin heti ensimmäisenä yhteisenä syksynä.

Korona laittoi yrittäjät luomaan uutta

Vuoden 2020 alustavat suunnitelmat näyttivät lupaavilta ja suunnitelmia oli monenlaisia. Sitten tuli maaliskuu ja COVID-19 levisi myös Suomeen. ChocoSomnian tiloissa oli samassa tuotantotila sekä myymälä, joten yhteistuumin päätettiin sulkea ovet samaan aikaan kuin ravintoloillekkin tuli sulkumääräys.

Samaan aikaan, kun laitoin ovia säppiin, niin soitin yrittäjäkolleegalle hätäpuhelun: "Meillä on hyllyt täynnä suklaata ja kaikki kevään messut peruuntui juuri! Kauanko tarvitset aikaa rakentaa meille verkkokaupan?? Meillä on jo tuotekuvat valmiina”. Vastaus oli lyhyt: ”Anna minulle 24 tuntia”, kuvailee Jenna Antinmaa epätoivoista tilannetta.

Toden totta, vuorokauden kuluttua ChocoSomnialla oli pystyssä ensimmäinen versio verkkokaupasta. Meillä ei ollut mitään sopimuksia postin kanssa, pakkausmateriaalia tai yleensäkkään mitään kokemusta verkkokaupan pyörittämisestä. Kaikki opeteltiin pikavauhdilla ja kompurointiakin tapahtui, mutta kaikeasta selvittiin. Verkkokaupan kautta tuli ensimmäisen viikon aikana yli 100 tilausta, joten Riikka ja Jenna soittivat ystävät pakkausavuksi. Pieni suklaapuoti oli pulollaan lähteviä suklaalevyjä, osoitteita kirjoitettiin käsin paketteihin, Jenna juoksi kauppojen pakkaushyllyjä läpi ja etsi sopivia postituslaatikoita ja-kuoria sekä postimerkkejä. Siinä suklaita pakatessa sitten ihmeteltiin maailman tilannetta hiertävät maskit kasvoilla ja nauru raikasi. Kaikki tilaukset saatiin lähtemään.

Koko Suomi löysi ennenkokemattoman suklaaelämyksen

Ennen koronaa suklaamestari Riikka veti ryhmille suklaatastingejä eli suklaan maistelutilaisuuksia. Ne olivat todella tykättyjä. Korona toi mukanaan kokoontumisrajoitukset, joten tastingit jouduttiin perumaan.

Huhtikuussa 2020 markkinoille ilmestyi uusi suklaamaku, jonka Riikka olisi halunnut heti esitellä suurelle yleisölle tastingin yhteydessä. Naiset raapivat päätään ja tuskastelivat etäilyä, joka oli tullut arkipäiväiseksi. Tuskastelu päättyi kuin taikaiskusta, kun molemmat tajusivat tämän maailman tilanteen tuoman mahdollisuuden: ”Järjestetään Etäsuklaatasting!”, naiset huudahtivat yhteen ääneen.

Ensimmäinen Etäsuklaatasting toteutettiin huhtikuussa 2020 Facebook-liven välityksellä.

”Olimme laittaneet verkkokauppaan myyntiin Etäsuklaatasting-paketin ja halukkaille oli se lähetetty ja kutsuttu heidät seuraamaan Facebook-liveä suklaiden kanssa.”, muistelee Jenna Antinmaa.

Riikka kertoi siinä suklaan historiasta ja oikeaoppisesta suklaan nautiskelutekniikasta ja paljon muusta. Etätastingiin osallistuneet henkilöt olivat haltioissaan! Ne henkilöt, joilla. eiollut suklaata kotona, niin seurasivat silti lähetystä ja tahtoivat mukaan seuraavalle kerralle. Siitä se idea sitten lähti ja palvelua alettiin kehittämään ryhmille. Etäsuklaatasting on ollut myydyin suklaaelämyksemme siitä lähtien.

Lisää kasvua

ChocoSomnian omistuspohja kasvoi jälleen kesäkuussa 2020, kun mukaan tuli kolmas osakas Mika Lähteenmäki. Mikalla oli 20 vuoden yrittäjyystausta sekä valtava intohimo suklaaseen ja bisneksen kehittämiseen.

"Päivittäisessä tekemisessä Mika ei ole mukana, mutta on aina tarvittaessa valmis hoitamaan maistelumestarin virkaa uusia tuotteita kehitellessämme. Mikan panos vauhditti entisestään kasvustrategiaamme."

ChocoSomnian Riikka, Jenna ja Mika

Nyt tarkkaan harkittuja makuyhdistelmiä ja ammattitaidolla valmistettuja suklaita pääsevät maistelemaan kaikki. Makuja on useita, ja ne vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja kesällä nautitaan keveästä raikkaudesta, kun taas joulun alla konvehdeissa maistuvat esimerkiksi pipari ja inkivääri.

Etäsuklaatastingin lisäksi erittäin suosittuja ovat olleet myös muut suklaaelämykset. Suklaatyöpajat sopivat täydellisesti yritysporukoille, koska siinä on todella yhdessä tekemisen meininki herkkujen äärellä. Yhteen hiileen puhaltaminen, pieni kilpailuhenkisyys ja sormien uppottaminen suklaaseen tuntuu toimivan jokaiselle ryhmälle. Tämä parin tunnin työpaja on tuottanut osallistujille uusia elämyksiä ja onnentunteita. Lisäksi järjestämme Suklaatasting tilaisuuksia livenä sekä Suklaajoogaa.

Oulun keskustan kivijalkaliikkeessä (Hallituskatu 30) pääset näiden suklaa-aarteiden luokse. Valmistamme yli 30 erilaista käsintehtyä konvehtia, suklaalevyjä, suklaakorkokenkiä, Oulu-tuotteita ja jokaiseen sesonkiin ja juhlapäivään sopivia lahjoja. Suklaiden lisäksi myymälästä löytyy laaja valoikoima kahveja, teetä, kuohujuomia, salmiakkia ja lakritsia. Jokaiselle jotakin!

Tule ChocoSomnialle ihastumaan, nauttimaan ja valitsemaan oma suosikkisi.
Liikkeessämme saat aina takuuvarman hymyn!

Mikäli et pääse kivijalkamyymälään, niin tule ostoksille verkkokauppaan.

Tervetuloa!

Suklaamestari Riikka Ojanen ja myyntimestari Jenna Antinmaa